Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvanlardaki şap hastalığına karşı her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan aşı sayısını bu yıl ilk kez 3'e çıkarıldı.
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı' kapsamında sonbahar şap aşılama takvimi başladı. Kampanya ile İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından tüm büyükbaş hayvanlar aşılanıyor.
Karaköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner sağlık çalışanları tarafından ilçede büyükbaş hayvan şap hastalığına karşı aşılama çalışmaları devam ediyor.
Karaköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şu bilgilere yer verdi;
“Bakanlığımız tarafından başlatılan Şap aşılama programı kapsamında İlçemizde bulunan büyükbaş hayvanların şap aşılamaları ve buzağıların küpelenerek kayıt altına alınma işlemleri aralıksız devam etmektedir”
ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır.
ŞAP HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?
İçi su dolu kabarcıklar ile başlar. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme yer alır. Hastaların ağızlarından ip gibi salya akar, ateş 40 -41 C, ağız şapırdatması, dilinde, dişetlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri (veziküller) görülür.
ŞAP HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
Şap hastalığının etkenine direkt tedavi uygulanmıyor ancak yan etkilerden dolayı oluşan enfeksiyonların tedavisi gerçekleştiriliyor. Ölüm oranı düşük olan şap hastalığında, ağızdaki yaralar için karbonatlı, sodalı su ve sirkeyle ağız içi yıkanıyor. Ayaklara dezenfektan uygulanıyor.
0 Yorum